Louise Bourgeois

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/4/5/a/mamager.se/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-sharing/includes/class-public.php on line 81

Tavla panorama smallI veckan var jag på en mycket inspirerande utställning på Moderna Museet. Konsten fortsätter att inspirera även efter det att konstnären lämnat jordelivet. För mig var det som att jag träffat en livs levande människa. Denna Louise Bourgeois som jag kände mig starkt connectad med. Dessa hundra verk är något jag absolut inte velat missa. Som konstälskare föll jag pladask. Den ståtliga spindeln Mama möter mig redan utanför och säger; ”skapa dig ditt nät ur din kropp”. Det var inte svårt för mig att relatera till hennes konstverk. En mycket fascinerande kvinna. Dessutom är hälften av dessa verk skapade efter år 2000 då konstnären var över åttio år gammal. Något att ta in och tänka på i detta slit och slängsamhälle där människor kan känna sig förbrukade redan efter fyrtiofem.

Jag läser ömma brev som Bourgeois också skrivit till sin man om det komplexa i livet. Vilket skapar eftertanke i atmosfären långt ifrån det ofta så glättiga folk som finns inom mediakulturen, som gärna tolkar sin frustration och förhäver sig över osmaklig gränslöshet, vilket kan reta gallfeber på mig. Här upplever jag en helt annan attityd. Och ja, det är naket. Vackert naket. Det är det som är skillnaden.

På en broderad näsduk läser jag orden ”I have been to Hell and back, and let me tell you. It was Wonderful”. Jag känner att livet är kort och får inte slösas bort. I mitt liv har både ont och gott fått plats och jag tror att det är detta konstnären velat understryka.

Upprymd lämnar jag Moderna för denna gång. På återseende.

spindel

konstnär

näsduk

tavla

konst3

konst1

konst2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *