Svinalängorna och Tehilla får lysande recensioner på premiärdagen

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/4/5/a/mamager.se/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-sharing/includes/class-public.php on line 81

Det är klart att man blir överväldigad av så fina recensioner och att i princip alla uppmärksammar Tehillas insats på ett så fantastiskt sätt. Men när några börjar prata om guldbaggar, så är det väl för mycket att ens våga hoppas på? Jag var ändå lite rädd för att Tehillas insats skulle passera ganska omärkt förbi eftersom “barn”skådisar i Sverige inte alltid får det erkännande som de är värda, men ingen som ser henne kan egentligen missa det.

Flera av tidningarna ser även filmen som en viktig röst för barns utsatthet. Stödet som Nordic Film ger till BRIS är förstås en del i detta.

Sundsvalls tidning ger betyget 5 av 5 och tar upp de viktiga frågorna om föräldraskap och alkohol på ett vidare plan:

”De scener där den unga Leena sänker hälften av sin lillebrors huvud under vattnet i badkaret för att han ska slippa höra skriken och slagen är bland det starkaste jag sett på en bioduk på länge.
Tehilla Blad, som spelar 9-åriga Leena, är så kolossalt övertygande att jag vill ge henne en guldbagge för bästa biroll på en gång. Hon förmedlar precist ett barns obegripliga styrka att försöka hålla ihop en familj i upplösning. Hon städar, torkar spyor, plockar bort flaskor, klär på sin lillebror och ser till att han får mat.
Det värsta är att det faktiskt såg ut, och ser ut, så här i många hem. Man kan bli nykterist för mindre.
….
Svinalängornas främsta förtjänst är nog ändå hur viktigt det är att ha – och att vara – bra föräldrar. Det spelar ingen roll att det är en självklarhet, det kan inte sägas nog ofta.”

Dalarnas tidningar ger 4 av 5 möjliga dalahästar till filmen, men vill ge Tehilla en hel skottkärra med guldbaggar:

”Berättelsen har en oerhörd nerv, framförallt i tillbakablickarna. Tehilla Blad (spelade den unga Lisbeth Salander i Millenium filmerna) som spelar den unga Leena gör det med en häpnadsväckande övertygelse. Hennes rakryggade men samtidigt sköra gestaltning är det starkaste du kan se på en bioduk just nu. Fick jag bestämma skulle jag ge henne en hel skottkärra guldbaggar.”

DN: Betyg: 4 av 5

”Flickan Leena, i Tehilla Blads gripande, klarsynta lilla gestalt, är ett maskrosbarn som tappert försöker skydda sig själv och sin lille stumme bror medan föräldrarna allt oftare super sig tillbaka till apstadiet…
Den skickligt tidstypiska och vardagsrealistiska iscensättningen står i fin samklang med det välregisserade och sammanhållna skådespeleriet…. Det gäller inte minst lilla Leena, spelad av Tehilla Blad, vars allvarliga och tärda lilla ansikte säger allt om förflutna och kommande katastrofer. Även föräldrarna, Outi Mäenpää och Ville Virtanen, är lysande som oberäkneliga – någon gång charmant levnadsglada – slavar under spriten. Sällan har barns utsatthet för vuxnas missbruk gjort så ont på film.”

Nöjesbladet Betyg: 4+ av 5

”Allt är mycket välspelat och gripande, inte minst av Tehilla Blad som unga Leena. Den som sett Millennium-filmerna har också sett den uttrycksfulla Tehilla Blad som en yngre version av Lisbeth Salander.
Svinalängorna är en gripande filmatisering som i bilder berättar lika slående som romanen. ”

Smålandsposten:

”Tehilla Blad som den unga Leena är lysande bra när hon försöker parera föräldrarnas supande, skydda sin lillebror och samtidigt värna sig själv.”

Frihet Betyg: 5 av 5

”Noomi Rapaces och Tehilla Blads dialog fungerar som ett kompromisslöst slag i magen.”

Dubbningshemsidan Betyg: 7 av 10

”Fotot är utmärkt, och filmen erbjuder ett starkt och effektivt bildspråk som ger en fin stämning och spänning i bilden. Skådespelarinsatserna är överlag utmärkta, och de allra flesta gör mycket bra ifrån sig. … Tehilla Blad är ett riktigt fynd som Lena som barn, och spelar mycket övertygande och trovärdigt. Hon är dessutom relativt lik Noomi och bibehåller liknande minspel, varför det hela tiden känns som samma person på ett sällsynt lyckat sätt. Det är mycket imponerande, och jag är övertygad om att Tehilla har en ljus framtid inom branschen.”

Expressen ger dessutom Tehilla fyra getingar för sin skådespelarinsats

”Tehilla Blad. Spelade Lisbeth Salander som liten i “Millennium” men får mer utrymme här. Och tack för det. Tehilla, övriga skådisbarn, är så duktiga med ett naturligt spel som mycket väl matchar de vuxnas. Det är sällsynt i svensk film.”

Att fantastiske Ville Virtanen inte fick något getingbetyg är däremot märkligt.

Lovefilm Betyg 4 av 5

“Den unga Leena spelas av helt otroligt duktiga Tehilla Blad, som även spelade en ung Noomi i Millenniumtrilogin.
Alla skådespelarna gör en strålande insats och även om Noomi Rapace är det största namnet på affischerna är det Tehilla Blad som förtjänar den största elogen tillsammans med finska skådespelerskan Outi Mäenpää, som spelar mamman lika perfekt sprudlande glad och kärleksfull som försummande alkoholist. För mig är det här utan tvekan årets svenska film.”

Kvällsposten berömmer och imponeras:

“Ännu närmare hjärtat lägger sig dock Tehilla Blad i rollen som Leena som barn.”

Gefle Dagblad ger en femma på tärningen och skriver

“Utan skickliga, välspelande och trovärdiga aktörer hade det givetvis inte gått. Barnet Leena gestaltas av Tehilla Blad och ännu en gång (”Hämnden” senast) frapperas jag av hur regissörer lyckas hitta fynd i de lägre åldersgrupperna.”

Samtliga fem huvudrollsinehavare rosas av Barometern:

“Med närgången och nervig kamera fångar hon den surt stinkande sunkigheten i lägenhet, och visar hur lilla Leenas känsliga ansikte speglar allt som sker omkring henne. Flickan spelas för övrigt suveränt av Tehilla Blad.
Noomi Rapace räddade Millenium-filmerna med sin blotta närvaro. Här får hon chansen att visa upp hela sitt imponerande register. Ola Rapace är inte mycket sämre i rollen som hennes make. Och skrämmande övertygande är Outi Mäenpää och Ville Virtanen som de krökande och tafatt försökande föräldrarna.”

Värmlands Folkblad ger filmen en femma:

“Outi Mäenpää och Ville Virtanen som spelar föräldrarna är fantastiska i sina inlevelsefulla rolltolkningar.

Det är även Tehilla Blad och Noomi Rapace. Båda två har ett återhållsamt spel där små gester förmedlar stora känslor.

… Det är skickligt spelat och berättat och typiskt för hela filmen. Små detaljer som levandegör några gripande livsöden.”

Culture Club undrar om inte det här är Årets Bästa Film:

“De många barnrollerna i filmen görs uteslutande bra, med Tehilla Blad (Leena) som den klarast lysande stjärnan.”

och slutligen Pernilla Augusts egna ord om Tehilla i Ystads Allehanda:

“Hon är så professionell. Och hon har också ett sånt allvar. Det lyser ju bara om henne.”

och tack till Helena Danielsson för att du gjort detta möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *